Slovensko - Kazachstan 4:2 v H skupine

09.05.2012 Celý región

Helisnki 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali vo svojom štvrtom zápase na 76. majstrovstvách sveta víťazstvo nad Kazachstanom 4:2 a so šiestimi bodmi poskočili v tabuľke A-skupiny na delené 3. miesto.
Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú najbližšie dva dni voľno a do súbojov zasiahnu opäť až v sobotu o 12.15 miestneho času (11.15 SELČ) proti Bielorusku. Kazachstan narazí v piatok (16.15/15.15) na výber USA.

Slovensko - Kazachstan 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly: 2. Graňák (Šatan, Hudáček), 38. Hudáček (Graňák, Chára), 49. Kopecký (Baranka, Sekera), 60. Kopecký (Handzuš, Radivojevič) - 12. Rymarev (Novopašin, Šemelin), 44. Puškarjov (Žailauov, Upper).
Rozhodcovia: Jablukov (Nem.), Jeřábek (ČR) - Dahmen (Švéd.), Šeľanin (Rus.)
striedanie: od 21. minúty Hossa za Haščáka (SR)
vylúčení: 2:4 na 2 min
presilovky: 2:0
oslabenia: 0:0
3706 divákov.
 
SR:
Laco - Sekera, Baranka, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič
Kazachstan:
Jeremejev - Novopašin, Šemelin, Jakovenko, Trošinskij, Fadejev, Savčenko, Kolesnikov, Korabejnikov - Žailauov, Upper, Puškarjov - Krasnoslobodcev, Rymarev, Dudarev - Bumagin, Polišuk, Romanov - Voroncov, Spiridonov, Savenkov
 
Slovenskí hokejisti vyhrávali už po minúte a ôsmich sekundách, keď Šatanov pokus dorazil do siete Graňák - 1:0. Kazachstan bol v úvode úplne neškodný a prvýkrát pohrozil až v siedmej minúte, no Laco v slovenskej bránke si poradil. Zápas však nemal takmer žiadny náboj. Slováci sa uspokojili s jednogólovým náskokom a ani sa poriadne nepokúšali útočiť. Kazašskí hráči sa síce snažili, ale príliš im to nešlo. Vzrušenie na prázdnotou zívajúce tribúny priniesla až 11. minúta, keď sa za chrbát Jeremejeva dostal puk po Hudáčkovom teči, no kazašský gólman ho stihol vytiahnuť ešte pred čiarou, čo potvrdil aj videorozhodca. Vzápätí prišla rýchla akcia súpera a Rymarev nachytal Laca gólom spoza bránky - 1:1. Do konca tretiny sa na ľade už nič poriadne neudialo. Hralo sa v strednom pásme, chýbali kombinácie i tvrdšie zákroky a ani z jednej strany nebolo badať výraznejšiu snahu niečo so stavom stretnutia urobiť.
Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka mali byť jasnými favoritmi, no na klzisku to tak vôbec nevyzeralo. Slováci ani trochu nepripomínali tím, ktorý zohral dva vyrovnané zápasy s favoritmi Kanadou a Fínskom a po výbornom výkone zdolal USA. Nevychádzali im prihrávky, chýbala rýchlosť a v defenzíve potrebný dôraz. Na obraze hry nič nezmenila ani prvá presilovka Kazachstanu v 24. minúte, keď sa jeho hráči ledva prebojovali do útočného pásma. V 31. minúte Laco zachránil remízový stav po strele Voroncova z tesnej blízkosti bránky. Potom prišla aj presilovka Slovákov, no trvala iba niečo cez minútu, pretože Kopecký išiel na trestnú za sekanie. Druhú početnú výhodu krátko pred koncom prostrednej tretiny už dotiahli do úspešného konca, keď Hudáček zvýšil na 2:1. V závere mohol vyrovnať Upper, ale cez vybiehajúceho Laca netrafil bránku.
Na začiatku tretieho dejstva sa im to už podarilo zásluhou Puškarjova, ktorý po mele pred Lacom trafil presne do bránkovej kamery. V 49. minúte išli Slováci opäť do tesného vedenia. Usadili sa v útočnom pásme, Baranka poslal krížnu prihrávku na Kopeckého a ten z prvej prepálil Jeremjeva. Do konca zápasu sa triasli o tesný výsledok. Kazašskí hokejisti sa snažili získať aspoň bod, neustále hrozil a na Laca pálili z každej pozície. Minútu a pol sa však pripravili o šancu na zvrat pre príliš veľa hráčov na ľade. Štvrtý gól Slovákov pridal počas presilovky Kopecký.
 
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Prvýkrát sme sa predstavili v roli favoritov na tomto šampionáte a to nám príliš nesedí. Zápas bol z našej strany kostrbatý, chýbala nám taká plynulosť a proti Kazachom sme sa ťažko presadzovali. Musím povedať, že sme veľmi radi za tri body, ktoré sme dnes získali. Napracovali sme sa na ne oveľa viac, ako sme si mysleli."

Andrej Šajanov, tréner Kazachstanu: "Naši hráči hrali najlepšie ako vedeli, ale dnes to aj tak nestačilo na body. Čakajú nás ešte zápasy proti Kanade, Fínsku a USA, tímom, ktoré sa pravdepodobne predstavia v štvrťfinále, no budeme bojovať aj ďalej a chceme podať čo najlepší výkon."

Michal Sersen, obranca SR: "Neboli sme až takí dôrazní ako v predchádzajúcich dueloch. Úvod bol z našej strany dobrý, ale po vedúcom góle sme sa akoby uspokojili a dovolili sme súperovi držať krok."

Michal Handzuš, center SR: "Začali sme hrať ustráchane po vyrovnávajúcom góle, súper prebral iniciatívu a vložil do toho všetko. Keď sme však začali korčuľovať, prišli aj šance. Hlavné sú tri body do tabuľky. Tieto zápasy sú už také - proti silným môžeme, proti slabým musíme. Výborne hrala lajna Jura Mikúša, ktorá pomohla aj ostatným, aby sa chytili."

Tomáš Kopecký, strelec dvoch gólov SR: "Bol to mentálne jeden z tých ťažších zápasov. Na psychiku zapôsobili aj médiá, ktoré nás stavali do úlohy favoritov. Snažili sme sa to nepodceniť, v prvej tretine to bolo vidno, že tu niet ľahkého súpera. Nakoniec rozhodla naša väčšia vôľa po triumfe. Prišla aj únava po prvých dueloch, tá sa možno tiež prejavila. Teraz nás čaká viac voľna a potrebujeme sa dobre pripraviť na ďalších ťažkých súperov. Treba sa tešiť z každého víťazstva."

Tabuľka A-skupiny:
1. Fínsko 3 3 0 0 0 7:2 9
2. Kanada 3 2 0 1 0 14:9 7
3. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 10:8 6
3. Švajčiarsko 3 2 0 0 1 10:8 6
---------------------------------------------
5. USA 3 1 1 0 1 14:10 5
6. Bielorusko 3 1 0 0 2 5:6 3
7. Francúzsko 3 1 0 0 2 10:17 3
8. Kazachstan 4 0 0 0 4 8:18 0
 
 
 

Vyberte región